| Survo-Käyttäjäyhdistys on toiminut vuodesta 1989 Survo-ohjelmiston käyttäjien, kehittäjien ja markkinoijien yhdyssiteenä. |
Laivaseminaareja eli Survo-risteilyjä on järjestetty vuodesta 1990. Tälle sivulle on koottu tiivistelmiä niissä käsitellyistä aiheista vuosituhannen vaihteesta lähtien.
Takaisin käyttäjäyhdistyksen pääsivulle
Seminaariristeily jätettiin väliin koronaviruspandemian vuoksi.
Vuosikokous pidettiin 10.6.2021 Zoom-etäyhteyksin, ja samalla aloitettiin (ajan hengessä) uusi virtuaaliseminaarien aikakausi!
Seminaariristeily jätettiin väliin koronaviruspandemian vuoksi.
Vuosikokous pidettiin 28.9.2020 Zoom-etäyhteyksin.
Yhdistys täyttää 30 vuotta. Pitääkö olla huolissaan? No ei! Saaga jatkuu:
Seminaariristeilyn ajankohdaksi valikoitui 9.-11.5.2019 (siis reilusti ennen helatorstaita, vrt. 2017-2018).
Tilaisuus aloitettiin juhlallisesti porejuomatarjoilulla. Osallistujat kilistivät lasejaan kolmekymmentä vuotta seilanneen yhdistyksen kunniaksi.
Heti avaussanojen jatkoksi oli vuorossa Yhteismuistelua ry:n 30 vuoden ajalta. Käytiin läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä... Kun ry perustettiin (24.8.1989), oli Survo kehitystyö jatkunut jo lähes 30 vuotta! Ry:n perustaminen osui SURVO 84C:n aikakauteen, joka oli yksi aktiivisimmista vaiheista myös Survon kehityksen kannalta. Näitä näkymiä peilattiin Survon sivuille talletettujen dokumentaatioiden välityksellä, mm. julkaisuluetteloa ja keskusteluryhmän arkistoa selailemalla. Huomioitiin myös, että Survon editoriaalisen käyttöliittymän keksimisestä tuli kuluneeksi 40 vuotta, ja Muste-projektin aloituslaukauksesta 10 vuotta, joten sihisihijuoman nauttimiselle oli kerrassaan hyvät perusteet.
Kahvitauon jälkeen Seppo Mustonen esitelmöi otsikolla Survon omaperäiset piirteet. Sen jälkeen olikin vuorossa uudenlainen Open Stage -osuus: lyhyitä esityksiä omista ajankohtaisista tai muuten kiinnostavista aiheista. Esityksiä pitivät Miira Vehkalahti, joka näytti uusia hammaskuvien luonnoksia Kelan datoista; Juha Valtonen, joka kertoi onnettomuustietokannoista Survon ja Excelin yhteistyönä sekä Petri Palmu, joka näytti miten Highchartsilla visualisoidaan edunvalvonnan ydintietoja kohti julkisesti web-selaimelle saatavaa systeemiä mielenkiintoisine dataputkistoineen (SQL Lite ym.).
Torstain seminaariosuuden päätyttyä vuorossa oli toinen uutuus, saunahetki ilmoittautuneille, minkä jälkeen syötiin Viking Buffet -illallinen.
Tukholma näyttäytyi jälleen kerran keväisenä, Slussenin remontti oli yhä pahasti kesken. Vuosikokous hoitui kuten ennenkin, ilman suuria yllätyksiä. Esitykset jatkuivat ajallaan, kun Maria Valaste vangitsi yleisön mielenkiinnon otsikolla (H)aikailua, ja sen jälkeen Kimmo Vehkalahti kertoi (kuten oli edellisenä keväänä luvannut) uudesta oppikirjastaan Multivariate Analysis for the Behavioral Sciences ja sen tekoprosessista otsikolla Kv-oppikirjaa tekemässä. Lopuksi Markku Verkasalo esitteli valtaisaa valokuva-arkistoaan ja sen kattavaa hallinnointia Survo-viritteisesti otsikolla Kuvien hallintaa Survolla, versio 6.
Seminaariosuuden päätyttyä siirryttiin syömään Food Gardeniin.
Yhdistystä ei pysäytä mikään: toiminta jatkui tuttuun tapaan.
Kevään 2018 seminaari käynnistyi toistamiseen helatorstaina, kun risteiltiin 10.-12.5.2018.
Kimmo Vehkalahti oli jälleen lavalla alkusanojensa jälkeen, nyt kertomassa Survon käytöstään kahdessa tutkimustyössä otsikolla Tunnesanat ja systeemiäly. Esitykseen sisältyi myös laaja, satojen valokuvien värittämä kertomus 6 kk tutkimuskauden seikkailuista mm. Barcelonassa ja Lontoossa. Ensin mainittuun kaupunkiin liittyen saatiin kuulla tekeillä olleen oppikirjan tilasta, ja jopa ennuste sen julkaisuajankohdasta sekä seuraavan risteilyn esitysaiheesta. Jälkimmäiseen kaupunkikierrokseen sisältyi jännittävä vierailu Survon varhaiseen kehityshistoriaan (Elliott 803!) kytkeytyvässä National Museum of Computing -museossa, kuuluisan Bletchley Parkin kyljessä.
Sen jälkeen tehtiin huima paluu tulevaisuuteen, kun Jari Lipsanen maalaili visioitaan otsikolla Tilastotieteen opetus 2025. Kyseessä ei ollut yhtään vähempää kuin "menetelmäopetuksen kokonaisvaltainen digitalisoiminen" avoimin välinein kuten LaTeX, R Markdown ym.
Eino Uotila sai kuulijat aktiivisiksi esityksellään Arvoaineiston ongelmakohtia Survossa, joka edusti risteilyille tyypillistä ja erittäin viihdyttävää, dynaamista Survon käyttöä, yleisön aktiivisella osallistumisella ja ystävällisellä opastuksella läpivietynä.
Kahvin jälkeen Seppo Mustonen johdatteli osallistujia matematiikan kauneuteen otsikolla Lukuisia symmetrioita. Näitä näkymiä pääsee ihailemaan tutustumalla Survon sivuilla olevaan laajaan sarjaan demoja (ks. esim. nrot 121-130).
Päivän esityksistä virinneiden, vilkkaiden keskustelujen kautta päädyttiin, minnekäs muualle kuin Viking Buffet -illalliselle.
Vuosikokouskuviot hoidettiin kesäisen Tukholma-päivän jälkeen rutiinilla, minkä jälkeen palattiin tiiviin seminaariohjelman pariin. Perjantain ensimmäisen esityksen piti Miira Vehkalahti, aiheenaan Numeerista hammashoitoa. Näimme, miten erilaisia suun terveyden excellenttejä datoja oli sujuvasti survottu suoriksi ja käyriksi.
Juha Valtonen oli koonnut työpöydältään Jotain pientä ja vähän isompaakin, ja niinpä nähtiin mm. mielenkiintoisia karttapohjalle piirrettyjä liikenneaiheisia faktoja.
Petri Palmu demosi laajan setin data- ja koodivetoista asiaa kertoessaan Survosta R-nälässä.
Lauri Tarkkonen nostatti keskustelua provosoivalla otsikollaan "Julkaisuohjelma, jolla voi tehdä faktorianalyysin": mauste vai vallankumous? ja lopulta keskustelu johti... kohti Food Garden -illallista.
Tutun turvallisesti yhdistyksen tarina jatkui taukoamatta. Hyväksi havaittu hallinto sai jäsenkunnan luottamuksen ja jatkoi tehtävissään.
Vuonna 2017 lähdettiin matkaan helatorstaina, kun risteily ajoittui vasta toukokuun lopulle, 25.-27.5.2017. Tästä voidaan helposti (ainakin Survon avulla) päätellä, että pääsiäinen oli ollut huhtikuun puolen välin tienoilla. Yleissääntöhän on, että pääsiäinen on aina sunnuntaina, kuten Musteella 2012 kirjoitetun jutun otsikkokin sanoo.
Kimmo Vehkalahti sai taas aloittaa, heti kun ry:n pj ja sihteeri olivat avanneet seminaarin. Kimmon naseva otsikko oli Työn alla. Siihen sisältyi näkymiä yliopistomaailman Survo-töistä, mm. professorin valintaa faktorianalyysin avulla, uusien kandiohjelmien hakijoiden visualisointia ja uuden Open Data Science -kurssin arvosanojen antamista.
Jari Lipsanen oli ilmoittanut otsikokseen Loistavia lomakkeita ja pedagogista kikkailua, mutta lähtikin avaamaan pinon päällä olleita työasioita kertomalla Omasta henkilökohtaisesta kehityksestä. Kuulimme erittäin kiinnostavia tietoja liittyen mm. pääsykokeiden järjestelyihin sekä edellisen kevään huippusalaisen esityksen jatkokuvioihin.
Reijo Sund oli liikkeellä varsin ytimekkäällä teemalla Survo R: saimme kuulla uusimmat tekniset käänteet ja ovelimmat kikkakolmoset.
Virkistävien kahvitaukokeskustelujen jälkeen syvennyttiin nauttimaan Seppo Mustosen paluusta, joka toi ilmoille Survo-demojen ilot. Siihen sisältyi myös Survo-demoksi tiivistetty versio SURVO 66 -esityksestä, joka jäi edellisellä risteilyllä näkemättä.
Yleiskeskustelussa puhuttiin mm. Survo R:n haasteista, R:stä, Maceistä ym., kunnes Viking Buffet imaisi meidät nieluuunsa.
Vuosikokoukseen valmistautumiseen oli varattu entistä enemmän aikaa kesäisessä Tukholmassa, ja kokous sujuikin kesäisen kevyesti. Virallisen kokousosuuden päätyttyä palattiin viralliseen esitysosuuteen. Ensimmäisessä esityksessä Juha Valtonen kertoi: Näin hyödynnän LIST SHOWta, ja toi yllättäen päivänvaloon paljon uusia sovellusmahdollisuuksia tuolle yli 20 vuotta aiemmin kehitetylle, kekseliäälle modulille, joka aikoinaan sai alkunsa Helsingin Sanomien "Henkilökohtaista"-palstan viestien sosiologisista tekstianalyyseista (ks. silloiset seminaariohjelmat - mukana tuttuja esittäjiä!).
Jouni Vatanen oli valitettavasti joutunut viime hetkellä perumaan osallistumisensa, joten emme kuulleet uusimpia käänteitä aiheesta Survon helppi v1.3, jota oli edellisenä syksynä työstetty tilastollisen tietojenkäsittelyn seminaarissa aivoriihimäisesti useankin tilaisuuden ajan.
Petri Palmu sen sijaan toi teknisiä terveisiä työelämästään otsikolla Survo R työhyvinvointia edistämässä, mistä riitti keskusteltavaa Food Gardeniin asti. Kuitenkin ennen sinne siirtymistä saatiin nauttia extraesityksestä, josta vastasi Eino Uotila (ad hoc) otsikolla Survon käyttöä. Kuulijat osallistuivat esitykseen vuorovaikutteisesti antamalla uudehkolle käyttäjälle neuvojaan ja vinkkejään.
Yhdistyksen toiminta alkoi jälleen asettua uomiinsa. Henkilövaihdoksia ry:n hallinnossa ei toistaiseksi jatkettu; jatkettiin toistaiseksi samalla kokoonpanolla.
Vuoden 2016 risteilyllä, joka toteutui toukokuun puolivälissä, 12.-14.5.2016, koettiin kuitenkin ennen näkemätön tilanne, kun Seppo Mustonen joutui yllättäen jättämään kevätretken väliin - ensimmäistä kertaa. Niinpä voitiin todeta, että kukaan ei ole ollut mukana kaikilla Survo-risteilyillä. Seppo halusi antaa (jo maksetun risteilymatkansa) lahjakkaalle tilastotieteen opiskelijalle, ja näin myös toimittiin. Huolimatta Sepon poissaolosta seminaarin anti oli tuttuun tapaan runsas.
Kimmo Vehkalahti oli virittänyt tällä kertaa esityksensä tueksi otsikon KVartaali (25 vuotta) Survoiluani. Sitä seurasivat Jari Lipsasen huippukiinnostava R valtion puolisalaisessa palveluksessa ja Reijo Sundin lupaavanoloinen Survo R:n uudet vaatteet.
Kahvitarjoilun jälkeen todettiin, että Seppo Mustosen otsikko 50 vuotta SURVO 66:n synnystä on niin kiinnostava, että esitykselle on syytä varata välittömästi oma tilaisuus kesän jälkeen. Näin myös tapahtui: Seppo todellakin piti 30.11.2016 kiinnostavan esityksen otsikolla SURVOn idea prof. Juha Alhon vetämässä yhteiskuntatilastotieteen seminaarissa Helsingin yliopistossa, ks. Sepon idea2016.
Vuosikokouksesta selvittiin tyylikkäästi puolessa tunnissa. Heti sen jälkeen palattiin asiaan. Paula Bergman kertoi assarin Kokemuksia Monimuuttujamenetelmien kurssilta. Juha Valtonen valisti meitä liikenneturvallisuudesta Näin kuvitellen, Jouni Vatanen löi faktaa pöytään otsikolla Survo, talous ja avoin tieto, ja Petri Palmu saatteli porukan visuaalisiin tunnelmiin kertomalla, mitä tapahtuu kun käytössä on Survo R Highchartsin tukialuksena.
Yleiskeskustelujen jälkeen käytiin Food Gardenissa, ja taas jaksettiin jatkaa matkaa.
Järisyttävä sihteerinvaihto-operaatio (2014) oli saatu käsiteltyä siinä määrin onnistuneesti, että 2015 sihteeriä vaihdettiin jo toistamiseen, ilman suurempaa dramatiikkaa. Anna Kovanen halusi keskittyä graduprojektiinsa, ja sihteerin tehtävät peri häneltä toinen lahjakas psykologikandidaatti, Emma Peltomaa, jonka Survo-kipinät olivat säkenöineet lupaavasti jo 2014 risteilyllä.
Vuonna 2015 risteiltiin edellisvuoden tapaan toukokuun puolella, 7.-9.5.2015. Mukana olleista suurin osa oli nytkin Helsingin yliopiston opettajia tai opiskelijoita, lähinnä tilastotieteen ja psykologian oppiaineista.
Seminaarilla ei nyt ollut erityistä alaotsikkoa. Aikataulutus rakentui paljolti vuoden 2014 aikataulun pohjalta.
Seminaari avattiin hyvällä rutiinilla klo 13, todettiin läsnäolijat, otettiin tila haltuun ja ryhdyttiin seminaroimaan.
Kimmo Vehkalahti alusti tekeillä olevasta Survo R -kirjasta (Mustonen, Sund, Vehkalahti) otsikolla Tiekartta Survoon.
Emma Peltomaa ja Pauliina Karell kertoivat kokemuksistaan Survo-ohjaajana (nimeään ja laajuuttaan vaihtaneella) Data-analyysin kurssilla.
Yleiskeskustelun jälkeen Reijo Sund valaisi asetelmia otsikolla Survo tänään ja huomenna, minkä jälkeen nautittiin kahvitarjoiluista.
Seppo Mustonen esiintyi tällä kertaa lyhyellä otsikolla Sukroista, mutta aiheesta riitti keskusteltavaa aina illalliseen saakka.
Vuosikokous käytiin läpi tehokkaasti klo 15, sen jälkeen kun kukin oli nauttinut Tukholman keväästä omalla tavallaan. Kokouksen jälkeen oli vuorossa tiukka putki mielenkiintoisia, enemmän tai vähemmän teknisiä, Survo-pitoisia alustuksia:
Juha Valtonen välitti Raskaista renkaista pieniä selvityksiä. Jouni Vatanen puhui Ilmarisesta Survoen. Petri Palmun otsikkona oli Web in web out Survo R-sfäärissä, ja Jari Lipsanen päätti illan esitellen LateX:n Survonnan vinkeät viritykset.
Lopuksi nautittiin perinteinen, kolmen ruokalajin illallinen Food Gardenissa ja keikuteltiin venettä Helsinkiin saakka.
Vuoden 2014 risteily piirtyi käyttäjäyhdistyksen historiaan vavahduttavalla tavalla.
Yhdistyksemme pitkäaikainen sihteeri, koko Survo-risteilyperinteen alullepanija, joka ikisen, iki-ihanan ja innostavan risteilyn organisaattori ja matkanjohtaja sekä likipitäen kaiken muunkin yhdistyksen sosiaalisen toiminnan valloittava moottori ja keskushahmo läpi vuosikymmenten - Marjut Grainger (entiseltä nimeltään Marjut Schreck) - vapautettiin talvella sihteerin toimesta hänen omasta pyynnöstään. Puheenjohtajalla ei (todellakaan!) ollut kanttia - kaikkien näiden loistavien vuosien jälkeen - alkaa anella, "eksä nyt vois vielä jatkaa pari vuotta?"..., joten tarvitsimme - ja suureksi onneksi myös saimme - uuden sihteerin.
Joku voi tietenkin sanoa, ettei "sota yhtä miestä kaipaa", mutta olisi karkeaa teeskentelyä väittää, ettei tämä yhdistys muka kaipaisi yllä mainittua naista. (Sanonta oli siis joka suhteessa päin prinkkalaa, sillä kaipaamme naista eikä toimialamme ole sotiminen, joten se siitä!)
Kylmä totuus on se, että Survo-käyttäjäyhdistyksen sihteeri vaihtui kahdenkymmenenviiden (25) vuoden toimikauden jälkeen. Miettikääpä sitä! (Miltä tuntuisi ottaa vastaan pesti, jossa pitäisi yrittää täyttää noin suurin piirtein Italian kokoiset saappaat?)
Käsittämättömän rohkeasti em. haasteeseen tarttui uusi sihteerimme Anna Kovanen, joka pääsi heti kiinni yhdistyksen ytimeen - järjestämään Survo-risteilyä! :)
Tämän ainutkertaisen alkupuheen jälkeen on aika siirtyä "tavanomaiseen" tarinaan:
Vuonna 2014, jolloin matkailtiin vasta 8.-10.5., Survo-risteilyyn saatiin jälleen uudenlainen ulottuvuus, sillä Helsingin yliopiston Opettajien akatemia (jonka perustajajäseniin puheenjohtajamme lukeutuu) sponsoroi mukaan upean joukon Helsingin yliopiston opiskelijoita ja opettajia. Tämä selittää sen, että osallistujista peräti 70 % oli tällä kertaa nimenomaan Helsingin yliopistosta. Sattumalta muista yliopistoista ei ollut nyt ketään kyydissä, joten seminaari oli erittäin "HY"-painotteinen. (Muistettakoon, että Survon juuret ovat syvällä Helsingin yliopistossa, joten painotus ei ollut kaukaa haettua.
Seminaarin alaotsikoksi muotoiltiinkin tämän johdosta (ja mahdollistamiseksi) "Survo, R ja Survo R tilastotieteen opetuksessa". Seminaari muodostui kahdesta osasta: 1) satama-altaassa pidetty tilaisuus, johon osallistuivat nekin, joiden kalenteriin ei tarjottu risteily mahtunut, ja 2) varsinainen risteily. Jaottelu noudatteli siis 2012 järjestetyn Muste Workshopin aikataulua (ks. alla).
Seminaari avattiin satama-altaassa klo 13 siirtymällä lähes suoraan asiaan - suorastaan häkellyttävällä tavalla. Nimittäin yhdistyksen siihen mennessä "virkaa tehnyt" sihteeri Anna Kovanen räjäytti osallistujien tajunnanvirran valmistelemallaan videoesityksellä Survoilijaksi via video. WOIHAN VIDEO! Osallistujat olivat ällikällä lyötyjä ja osoittivat syystäkin suosiotaan.
Risteilyn jälkeen video ladattiin YouTubeen, jonka välityksellä siihen voi tutustua kahtena eri versiona:
Tykitys jatkui välittömästi (aplodien vihdoin vaiettua), kun Data-analyysin kurssin ohjaajana kevään toiminut Johanna Pellinen kertoi Havaintoja harjoitusryhmistä. ja välittömästi sen jälkeen samaisella kurssilla menestyksekkäästi opiskellut, tuleva psykologi Emma Peltomaa kysyi: Mistä kipinä Survoon? (eikä vain kysynyt vaan myös vastasi!)
Näitä alkuräjähdyksiä seuranneen yleiskeskustelun jälkeen Reijo Sund valaisi nykytilannetta otsikolla Survo tänään, täällä ja nyt, minkä jälkeen nautittiin vielä kahvitarjoiluista. Sitten olikin niiden, joilla ei risteilylippua ollut, aika poistua laivasta.
Kiireisimpien professoreiden ja lehtorien jätettyä laivan tunnelma tiivistyi entisestään, kun Seppo Mustonen avasi vaatekaappiaan tarinoimalla tutun tenhoavasti - tällä kertaa otsikolla Survon käyttötapojani.
Parin tunnin mittaisen intensiivisen keskustelun jälkeen nautittiin Viking Buffet -illallinen traditionaalisine jatkoaikoineen.
Uuden sihteerin (joka virallisesti valittiin tehtäväänsä vuosikokouksessa) kanssa muotoillussa ohjelmassa päätettiin lisätä huokoisuutta, ja niinpä Tukholmassa vietettiin hieman kauemmin aikaa. Vuosikokous alkoi laivalla vasta klo 16, ja siinä noudatettiin perinteitä, kuinkas muuten. Sihteerin vaihtuminen sai virallisen siunauksensa. Samalla ideoitiin ja päätettiin uusi jäsenmaksukategoria: opiskelijajäsenet maksavat vain 5 euroa.
Esitykset jatkuivat vajaat puoli tuntia myöhemmin, kun Maria Valaste pelotteli osallistujia (hui!) otsikolla Haamuja Survo-kuvissa. Jari Lipsanen puolestaan avasi, mitä kaikkea käytännössä tarkoittaa Tilastotieteen perusteiden Survonta opiskelijoille. Jouni Vatanen esitteli Ilmarista Survoen, ja Juha Valtonen demonstroi Survo R:n win-wirittelyä.
Päälle päätteeksi nautittiin kolmen ruokalajin illallinen Food Gardenissa. Olipa seminaari! Tästä ei voinut seurata muuta kuin (lisää) hyvää...
Vuonna 2013 risteiltiin vastaavaan aikaan kuin edellisellä kerralla, 25.-27.4. Tukholmassakin oli vielä yllättävän viileää, mutta sopivasti sisäänlämpiävä seminaarimme lämmitti niin mieltä kuin kieltä. Kulmikasta ohjelmaa ja ympäripyöreitä kommentteja viljeltiin sekä nautittiin maistuvista kattauksista kuten aina.
Tällä kertaa ei kutsuttu vierailijoita, mutta saatiin mukaan harvinainen osallistuja Tampereen suunnalta.
Kyseessä oli kahdeskymmeneskolmas Helsinki-Tukholma-Helsinki -risteilymme, jonka alkajaisiksi nostimme maljat sen kunniaksi, että tänä vuonna Survo-käyttäjäyhdistys täytti 25 vuotta.
Aloituslaukauksen jälkeen siirryttiin nopeasti asiaan.
Petri Palmu, joka valitettavasti joutui peruuttamaan osallistumisensa toisen seminaarin vuoksi, tuli kuitenkin risteilemään satama-altaaseen otsikolla Musteen uusia datansiirtokeinoja.
Hyttien luovutuksen jälkeen Seppo Mustonen esitelmöi Survon ideasta, historiasta ja dokumentoinnista. Aluksi kuultiin kuitenkin mielenkiintoinen katsaus monikulmioista (ks. Survo-keskustelu).
Kahvin jälkeen Reijo Sund kertoi Musteen viimeaikaisesta kehityksestä ja Jari Lipsanen valotti Kokemuksia Musteen opetuskäytöstä.
Vuosikokouksessa valittiin yksimielisesti hallitus uudelleen. Jäsenmaksu päätettiin nostaa 20 euroon.
Rutiinilla läpiviedyn kokouksen jälkeen jatkettiin kiinnostavien aiheiden parissa, kun Liikenneturvaan palannut Juha Valtonen esitteli Kartanpiirtoa Musteella.
Jouni Vatanen näytti omassa alustuksessaan, mitä merkitsee Ilmarinen Musteessa.
"Ideariihityöskentelyä ja alustuksia" -otsikkoa sivuten Kimmo Vehkalahti näytti vuoden 1918 graafisia juna-aikatauluja sekä Tieto näkyväksi -seminaarissa esittelemiään Survo-demoja.
Sillä välin Reijo Sund päivitti Musteen lähdekoodia ajan tasalle, nimittäin asia, josta aloitettiin keskustelut jo 1. päivänä (ja pienemmällä piirillä jo ennen seminaaria), sai lopullisen sinettinsä 2. päivän aikana: Musteen lopullinen nimi on SURVO R. Reijo ehti siis jo ennen seminaarin päättänyttä alustustaan päivittää koodin niin, että ikkunan yläpalkissa lukikin Survo R eikä enää Muste.
Muste viittaa jatkossa projektiin, joka alkoi 2009 ja jonka tavoitteena oli saada Survon toiminnallisuudet osaksi R:ää. Projekti onnistui, ja nyt oli aika liittää sen tulokset osaksi yli 50-vuotista jatkumoa SURVO-nimisiä ohjelmistoja.
Vuoden 2012 risteily järjestettiin vapun kynnyksellä, 26.-28.4. Tukholmassa kevät oli pitkällä, mutta niin oli Helsingissäkin!
Seminaari oli monella tapaa poikkeuksellinen, sillä perinteistä poikettiin merkittävästi järjestämällä kaikkien aikojen ensimmäinen Muste Workshop!
Workshopin käynnisti laivalla pidetty, kaikille avoin Muste-tietoisku to 26.4.2012 klo 13:00-15:30. Sen yhdistys järjesti yhdessä Suomen Tilastoseuran kanssa.
Muste-tietoiskusta tiedotettiin etukäteen mm. Suomen Tilastoseuran jäsenille, Suomen biostatistiikan seuran jäsenille ja R-ohjelmointi-org-sivustolla.
Tietoiskun jälkeen siirryttiin Muste-intensiiviseminaarin pariin.
Päivän vierailevana esiintyjänä oli dosentti Tommi Härkänen (THL), joka kertoi kokemuksistaan R-peruskurssin pitämisestä Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksella.
Intensiiviseminaaria vedettiin Seppo Mustosen, Reijo Sundin ja Kimmo Vehkalahden johdolla. Käytiin vilkasta keskustelua Musteen nykytilasta ja tulevaisuudesta, ominaisuuksista ja toiveista.
Vuosikokouksessa valittiin hallitus, johon valittiin Yrjö Norilon tilalle Juha Valtonen. Muut hallituksen jäsenet olivat eronneet edellisenä iltana hallituksesta (ilman suurta dramatiikkaa) ja heidät valittiin uudelleen valtavan äänivyöryn saattelemana (ilmeisesti laivan koneita testattiin samaan aikaan).
Päivän vierailevana esiintyjänä oli Henrikki Tenkanen, joka kertoi Survon, Musteen ja R:n käyttökokemuksistaan ja 3D-mallinnuksistaan geoinformatiikan alan graduprojektissaan. Aihe ehti jo aiemmin keväällä herättää vilkasta keskustelua Survon keskusteluryhmässä.
Intensiiviseminaaria jatkettiin Seppo Mustosen, Reijo Sundin ja Kimmo Vehkalahden johdolla. Tehtiin myös ryhmätöitä pienryhmissä, koottiin lopuksi tulokset ja keskusteltiin niistä. Jatkettiin vilkasta sananvaihtoa Musteen ympäriltä.
Vuoden 2011 risteily toteutui kevään kynnyksellä 14.-16.4 (Tukholmassa kevät oli tietenkin jo pidemmällä, ja ihmiset lounastivat terassilla lämpimässä auringonpaisteessa...)
Seppo Mustosen otsikkoa oli yllättäen hieman tuunattu muotoon Näkymiä Survon viimeaikaiseen kehitykseen. Selailtiin pääosa viime risteilyn jälkeen ilmestyneistä uutuuksista ja tarkasteltiin muita kehitysnäkymiä. Pari seuraavaa esiintyjää olivat kaikille tuttuja, ja peräti samassa järjestyksessä kuin edellisellä kerralla. Aiheet olivat kuitenkin uusia, ainakin osittain.
Petri Palmu esitteli yhä pidemmälle rakentamiensa analyysijärjestelmien toteutuksia, nyt otsikolla Survoillen ja Räillen työelämän polttavissa kysymyksissä. "Räillen" viittasi tietenkin R-ohjelmistoon, jonka ominaisuuksia esityksessä hyödynnettiin monipuolisesti.
Reijo Sund oli liikkeellä lyhykäisellä otsikolla Musteella survottua, jossa luotiin katsaus Muste-projektin nykytilaan ja hyvinvointiin. Esitys sujui jo rutiinilla Mac OSX -koneella, jossa nähtiin limittäin myös Windows-maisemia aina silloin, kun kohdattiin toiminto, jota ei Musteessa vielä ole käytettävissä.
Yrjö Norilo ja Jouni Vatanen kertoivat lopuksi otsikolla Ilmarinen ja Survo, millä tavoin he hyödyntävät Survoa Ilmarisen tutkimustoiminnassa, ja mitä tulevaisuudennäkymiä siellä suunnalla on.
Vuosikokouksessa valittiin hallitus, johon tuli uutena jäsenenä edellisenä iltana esitelmöinyt Jouni Vatanen.
Jari Lipsanen kertoili psykologian suunnan kuulumisia otsikolla Muste kudelmia. Valitettavasti osa esityksen dynamiikasta ei ollut käytettävissä, kiitos Helsingin yliopiston toteuttaman "uudistuksen", jossa isoveli tekee muutakin kuin valvoo, nimittäin siirtelee käyttäjien omat tiedostot täysin pyytämättä aivan uusiin paikkoihin.
Kimmo Vehkalahti surffaili läpi vuoden aikana harrastamiaan aihealueita otsikon Kimmokkeita muille survoilijoille turvin. Nähtiin niin skannattuja dokumentteja, säilöttyjä SURVOTUT-levykkeitä, taikaneliöitä, Survo-ristikoita, Chernoffin naamoja, korrespondenssianalyyseja, graduarvosanoja kuin myös näytteitä Survolla tehdyistä kuvista tuloillaan olevassa Simo Puntasen ym. matriisikirjassa.
Kahvitauon jälkeen kuultiin yhdistyksen puhujaksi kutsuman Minna Mayerin esitelmä SURVO ja yhteiskuntatieteellinen opinnäytetyö, jonka kiinnostavasta ja ajankohtaisesta, EU:n velkoja koskevasta aihepiiristä saatiin esimakua jo aiemmin tiistaiseminaarissa.
Ohjelma jatkui seminaaripäivien yhteenvetona ja yleisenä keskusteluna. Seppo Mustonen kytki koneensa uudelleen datatykkiin ja esitteli mukavaksi perinteeksi muodostuneen "Ohjelmointipäivän Tukholmassa" antia. Tälläkin kertaa uudenkarhea toiminto oli saanut alkunsa edellisen päivän esityksien lomassa käydyistä keskusteluista. Aiheena oli nyt pylväskuviin liitettävien pidempien selitysten jakaminen (puoli)automaattisesti useammalle riville.
Risteily vuonna MMX toteutui 15.-17.4.2010 ja oli alusta asti täynnä yllätyksiä. Ensin Viking Line oli varannut paluumatkan vasta toukokuun 16:nnelle päivälle (!). Siinä olisivat saattaneet esitykset loppua kesken ja/tai esiintyjät jo hieman väsähtää, vaan ei hätää! Matka saatiin siirrettyä suunniteltuun ajankohtaan.
Seuraavaksi iski pienimuotoinen öljykatastrofi: Gabriellan tankkauksessa oli tullut vähän sotkua Tukholmassa, ja laivan lähtö Suomeen (meitä hakemaan) viivästyi tuntikaupalla. Niinpä kun kokoonnuimme Katajanokalle, ei laivaa ollut vielä mailla eikä halmeilla. Laivaseminaari polkaistiin käyntiin poikkeuksellisesti maissa, läheisen Marina Congress Centerin tiloissa.
Laiva saapui ja lähti lopulta Tukholmaan aikataulun mukaisesti. Seminaari jatkui siis alkutilanteen jälkeen perinteisissä merkeissä. Katastrofit eivät kuitenkaan päättyneet, sillä samaan aikaan Islannista tuprusi tuhkaa siinä määrin, että paluumatkalla laiva oli pullollaan lentomatkustajia. No, sen pituinen se - ja nyt varsinaiseen ohjelmaan, joka oli jälleen erittäin mielenkiintoinen ja kirvoitti osallistujat rakentaviin keskusteluihin.
Seppo Mustosen menomatkan otsikko oli tällä(kin) kertaa Survon viimeaikaisesta kehityksestä. Pinnalle nousivat etenkin Survon etusivulle aivan hiljattain ilmestyneet GIF-animaatiodemot. Myös Survon uusimpia toimintoja käytiin läpi, minkä jälkeen nautittiin kahvit ja astuttiin (200 m) laivaan.
Petri Palmu esitteli Toimihenkilöunioniin Survolla rakentamiensa analyysijärjestelmien toteutuksia esityksessään Työelämän tutkimusta käytännössä. Nähtiin runsaasti mm. Survon ja R:n saumatonta yhteispeliä.
Reijo Sund oli vuorossa seuraavaksi, ja esityksen napakkana nimenä Survomaisuuksia Uutena R-paketiksi Viritettynä Ohjelmana - Mukavan Uskalias Sijoituspaikka Tutulle Editorille. Otsikko viittaa tietenkin viime risteilyllä esiteltyyn Muste-projektiin, jonka uusimmat vaiheet kuultiin ja nähtiin upeasti Mac OSX -koneelta. [Tämä taisi olla kaikkien aikojen ensimmäinen Mac-vetoinen esitys Survo-risteilyllä!]
Vuosikokous vedettiin tyylikkäästi läpi ennätysajassa (ja -paikassa). Sen jälkeen kiiruhdettiin jatkamaan Survo-esitysten parissa.
Miira Vehkalahti kertoi, kuinka hän on viettänyt Survon kanssa 20 vuotta. Värikkäässä esityksessä kohdattiin Kela ainakin kahdesti: kirjallisten julkaisujen laatimisessa sekä erään rikostapauksen ratkaisemisen yhteydessä. [Kiintoisa välihuomautus oli, että Survon DATE-komento oli aikoinaan saanut alkunsa osana ko. rikosselvittelyä!]
Kimmo Vehkalahti alusti aiheesta Allakalla avitettu aikasarja-analyysin automaatio. Aihealueeltaan alkoholipitoinen ajo analysoi arvaamattomiakin aikasarjoja aikalailla automaagisesti.
Kahvitauon jälkeen oli Seppo Mustonen jälleen Survon äärellä kertoen uusista (Tukholmassa ohjelmoimistaan) ominaisuuksista. Edellisen päivän esityksistä noussut idea "risuaitariveistä" oli saanut toteutuksensa. Keskustelu rönsyili vilkkaana aina loppuiltaan saakka, ja jatkui pian risteilyn jälkeen Survon keskusteluryhmässä.
Tällä kertaa seilattiin taas hieman varhaisemmin, 19.-21.3.2009. Kaikki esittäjät olivat aktiivisia survoilijoita.
Seppo Mustosen otsikko oli entuudestaan tuttu Survon viimeaikaisesta kehityksestä, mutta yllättäen esityksessä kaivauduttiin Survon alkujuurille, aina 1950-luvulle saakka. Kuulimme monista kiinnostavista, Survon kehitykseen vaikuttaneista vaiheista, muun muassa ristikoista (joilla ei tässä yhteydessä viitata Survo-ristikoihin!).
Jari Lipsasen tämänkertaisessa esityksessä Mplus + Survo perehdyttiin rakenneyhtälö- ja monitasomallien estimointiin tarkoitetun MPlus-ohjelmiston orjuutukseen Survolla (vrt. 2008).
Reijo Sundin otsikkona oli Hoitoketjujen käsittelyä, ja sisältö vastasi otsikkoa mainiosti. Reijo esitteli tuoretta ideaansa siitä, kuinka hoitoketjuja (kuten myös monia muita ketjuja!) voidaan käsitellä hyödyntäen R-ohjelmiston potentiaalia ja Survon koeteltua koodia. Aiheesta oli käyty vilkkaita keskusteluja jo parissa tiistaiseminaarissa, ja niitä jatkettiin laivalla mennen tullen.
Päivän päätteeksi Kimmo Vehkalahti tarkasteli, miltä näyttää Survo laskukoneena, ts. miten tehdään kätevästi laskelmia Survolla eri tavoin, mm. kosketuslaskennalla. Muut osallistujat komppasivat.
Perjantain seminaariohjelmassa jatkettiin rakenneyhtälömallien teemalla, nimittäin Esko Kaukonen otsikolla Survo ja Lisrel kertoi aihepiiristä monenmoista, mm. lisensiaatintyönsä ympäriltä.
Kimmo Vehkalahti oli uudelleen äänessä kertoen syksyllä 2008 ilmestyneestä oppikirjastaan otsikolla Näin tehtiin "Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät" -kirja. Esitys oli revisoitu versio syksyllä tiistaiseminaarissa pidetystä ensiesityksestä.
Seminaarin päätteeksi Seppo Mustonen tarjoili Survoa kaikilla mausteilla, mutta aivan lopuksi Reijo Sund palasi vielä esittelemään risteilyn aikana saamiaan ja kehittämiään ideoita Muste-projektin tiimoilta. Esitys laajeni yleiseksi keskusteluksi, jota jatketaan vielä kevään tiistaiseminaareissa.
Ajankohta oli vaihteeksi myöhäisempi kevät, 17.-19.4.2008.
Pääpuhujaksi kutsuttu Osmo Soininvaara joutui viime hetkellä perumaan tulonsa, mutta peukaloita ei tarvinnut pyöritellä, sillä VTT Reijo Sund esitteli tuoretta tilastotieteen väitöstutkimustaan, pitipä jopa toisinnon lectio-puheestaan osallistujille.
Totuttuun tapaan Seppo Mustonen kertoili Survon viimeaikaisesta kehityksestä, minkä jälkeen oli jälleen Reijon vuoro, nyt otsikolla Tietojenkäsittelyn taikaa. Päivän päätti Marjut Schreckin esitys Kyllä meillä on mukavaa - Survo ja minä.
Perjantain esitykset aloitti Jari Lipsanen otsikolla Opetusta ja orjuutusta. Siinä nähtiin mm., kuinka myös SPSS-ohjelmaa voidaan orjuuttaa Survon suunnalta. Kimmo Vehkalahti esiintyi Kuvitellen ja kirjoitellen Survolla ja Seppo Mustosen perjantaiesityksen aiheena oli Survo ja sen peli. Viimeisenä lavalle astui Markku Verkasalo aiheenaan Valoja ja kuvia.
Kaikkien esitysten ympäriltä käytiin erittäin aktiivista ja hedelmällistä keskustelua. Kaikkien yllätykseksi Seppo tuli ehdottaneeksi toimituskentän rivien leventämistä, josta olisi kieltämättä iloa mm. muiden ohjelmien suoltamien sotkuisten datojen siistimisessä. Asiaan palattaneen myöhemmin keskusteluryhmässä...
Ajankohta oli lähes sama kuin edellisenä vuonna, 22.-24.3.2007.
Seminaarin alkajaisiksi kysyttiin, "Saako selvää?". Tämän ansiokkaan esityksen käyttöliittymien ongelmista piti emeritus-professori Osmo A. Wiio. Survon viimeaikaista kehitystä esitteli Seppo Mustonen, ja Tutkimuksia Survomassa oli Reijo Sund. Päivän päätteeksi Markku Verkasalo kertoi osallistujille Roskien survonnasta, niiauksesta, misseistä ja elämäntärkeistä valinnoista.
Perjantai alkoi Maria Valasteen esityksellä Miten käytän Survoa työssäni. Tästä jatkoi Yrjö Norilo otsikolla Survo ja tutkimusprosessin hallinta. Kahvitauon jälkeen Marjut Schreck näytti Survon kanssa kikkailua, ja lopuksi Seppo Mustonen perehdytti osallistujat Survo-ristikoiden maailmaan.
Ajankohta oli 23.-25.3.2006, siis melko varhain keväällä.
Ohjelma alkoi Seppo Mustosen katsauksella Survon uusiin piirteisiin sekä tekeillä oleviin asioihin. Reijo Sund käsitteli monipuolisesti erilaisia Survottuja ongelmia, ja Petri Palmu esitteli Survolla tekemäänsä kartta-sovellusta.
Vuorossa oli Survon tehokäytön opettelua Seppo Mustosen johdolla. Kimmo Vehkalahden otsikkona oli Survo-keskeinen työskentelytapa muiden ohjelmien hyödyntämisessä. Viimeiseksi esiteltiin käyttäjien omia työtapoja ja keskusteltiin niistä.
Tällä kertaa seminaari pidettiin 7.-9.4.2005.
Ohjelmasta vastasivat Seppo Mustonen, joka tiivisti ydinkohtia Survon viimeaikaisesta kehityksestä ja tulevaisuuden suunnitelmista, Reijo Sund, joka kertoi miten saadaan Sopivalla Uskolla Ratkaisuja Visaisiinkin Ongelmiin sekä Antti Liski, joka palautti osallistujien mieliin asioita matriiseista ja regressiosta.
Päivän ohjelmana oli Survon käyttökoulutusta otsikolla Miten käytän Survoa monipuolisesti ja tehokkaasti.
Kimmo Vehkalahti, Simo Puntanen ja Jarkko Isotalo jättivät seminaarin tällä kertaa väliin vedoten pallon toisella puolella järjestettyyn Survo-risteilyyn.
Monien mukanaolleiden mielestä todella hyvä seminaariristeily järjestettiin 22.-24.4. Jäät olivat jo sulaneet, mutta Tukholma näyttäytyi valitettavan sateisena. Se ei kylläkään haitannut seminaaria mitenkään.
Pauli Posti kertoi Survon käytöstä, mm. faktorianalyysista ammattikorkeakoulun opiskelijavalintojen analysoinnissa. Lisää aiheesta Survon sivuilla.
Seppo Mustonen kertoi hieman laajennetun vakio-otsikkonsa mukaisesti Survon viimeaikaisesta kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Simo Puntanen ja Jarkko Isotalo puolestaan esittivät, mikä on "Taantuman syvin olemus" - kyseessähän oli regressioanalyysi ja sen monipolvinen ja kiinnostava historia. Lopuksi Seppo vielä esitteli Survo-kisan (kilpatehtävä 4:n, ks. keskusteluryhmä!) ratkaisuja. Mukana olivat myös kilpailun voittajat Helsingistä ja Tampereelta.
Virallisen vuosikokousosuuden jälkeen seminaari jatkui Markku Verkasalon johdolla. Hän esitteli uuden FILE MEDIT -toiminnon varaan rakennettua Survo-sovellusta terveydenhuollon ammattilaisille. Lisäksi hän oli ennen risteilyä kartoittanut Survon käyttäjien arvoja, ja julkisti analyysiensa tuloksia osallistujille.
Reijo Sund näytti "sikermän uusia ratkaisuja vaatineita ongelmia", ja Kimmo Vehkalahti kertoili Survon käytöstä "tutkimuksessa, opetuksessa, hallinnossa ja harrastuksissa".
Illan lopuksi Pekka Maskuniitty ja Marjut Schreck alustivat antoisan keskustelun teemalla "Ideariihi Survon käytön edistämisestä ja markkinoinnista". Risteilyä oli edeltänyt Survon nykyisten ja entisten käyttäjien keskuudessa tehty kyselytutkimus, jonka tuloksia esiteltiin keskustelujen pohjaksi.
Tällä kertaa palattiin vaihteeksi perinteiseen torstai-lauantai -kuvioon, sillä risteily järjestettiin 10.-12.4. Kevään merkkejä oli ilmassa (tosin aika vähän).
Hannu Erkiö Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta esitelmöi käyttöliittymistä ja käytettävyydestä. Aihe poiki keskustelua vielä Erkiön jätettyä laivankin. Yrjö Norilo Ilmariselta puolestaan kertoi kokemuksistaan Survosta tutkijan työvälineenä. Lisää aiheesta Survon sivuilla.
Seppo Mustonen kertoi meneillään olevista asioista vakio-otsikolla "Survon
viimeaikaisesta kehityksestä" sekä alusti keskustelua kilpatehtävä 3:sta
(ks. keskusteluryhmä!). Lopuksi Kimmo Vehkalahti tarjosi joitakin vinkkejä
ns. |EXAMPLE|
-sukrojen tekemiseen.
Seminaarin ajankohta oli 12.-14. maaliskuuta, siis poikkeuksellisen aikaisessa vaiheessa. (Osasyynä oli suosikkilaivamme m/s Gabriellan meno telakalle maaliskuun lopulla.) Viikonpäivät olivat tiistai-torstai edellisen kevään tapaan. Tarkempi ohjelma ja aikataulu sekä muut tiedot olivat jo hyvissä ajoin nähtävillä keskusteluryhmässä.
Seppo Mustonen kertoi Survon viimeaikaisesta kehityksestä. Marjut Schreck ja Kimmo Vehkalahti antoivat pienimuotoista uuden Survon käyttökoulutusta otsikolla "Näin opit hyville työtavoille".
Kim Huuhko esitelmöi elinaika-analyysista ja demonstroi sitä varten laatimaansa uutta Survo-modulia SURVIVAL, joka tulee myöhemmin mukaan jakelupakettiin. Moduli antaa käyttäjälle numeeristen tulosten lisäksi valmiita kuvanpiirtokaavioita, joilla synnytetään elinaika-analyysille tyypillisiä diagrammeja.
Kimmo Vehkalahti esitteli tekemiensä sukrojen avulla uuden Survon mahdollisuuksia erityisesti graafisissa sovelluksissa. Otsikkona oli "Sukrot uusissa raameissa vailla ongelmia". Eniten huomiota sai SCATPLOT-niminen sukro, jolla piirretään hajontakuvamatriiseja. Yleisön pyynnöstä Kimmo viimeisteli sukron pian risteilyn jälkeen julkaisukuntoon, ja se onkin jo uusimmissa versioissa mukana.
Lopuksi Lauri Tarkkonen viihdytti osallistujia henkilökohtaiseen Survo-vetoiseen projektiinsa viittaavalla esityksellä, jonka otsikkona oli "Sokerin unohtamalla ratkaiset vartalosi ongelmat - survoen solakaksi".
Keväällä 2001 risteily järjestettiin totutusta poiketen keskellä viikkoa ja melko varhain keväällä. Lähtöpäivä oli tiistai 27.3 ja paluu tapahtui torstaiaamuna 29.3.
Pääaiheena oli Survon uuden Windows-version SURVO MM julkistus, pääosassa Survon kehittäjä ja pääohjelmoija Seppo Mustonen. Paikalla oli myös joukko median edustajia. Tarjoomusten lomassa Kimmo Vehkalahti esitteli Survon uudet kotisivut www.survo.fi, jotka on tietenkin tehty Survolla.
Varsinaisista seminaarin ohjelmista mainittakoon Helsingin yliopiston psykologian laitoksen opiskelijoiden pirteät esitykset ohjaajansa Markku Verkasalon johdolla. Markku itse kertoi tuloksia etukäteen verkossa järjestetystä kyselystä, jossa haettiin ihanteellisen Survo-käyttäjän arvomaailmaa. Vapaus ja itseohjautuvuus tulivat tärkeinä esiin kokeneiden käyttäjien vastauksista.
Kansanterveyslaitoksen atk-päällikkö Mikko Nissisen esitys tietoturvasta tutkimustyössä viritti vilkkaan keskustelun.
Reijo Sund (Stakes ja Helsingin yliopiston tilastotieteen laitos) kertoi tietämyksen Survonnasta, data mining -menetelmistä ja esitteli laatimaansa Survon uutukaista DISCO-modulia.
Keväällä 2000 laivaseminaarin vieraileva esiintyjä oli Kimmo Bergius Microsoftilta. Kuulimme Windowsien tulevaisuudesta ja vähän historiastakin. Seppo Mustonen keskittyi esityksessään uuden Survon laatimisen kysymyksiin. Esimakua saatiin jo useastakin pehmonapista, joista ei tarvitse kenenkään napista (vrt. Survo ja minä, s. 63). Lopuksi Kimmo Vehkalahti alusti esityksellään vilkkaan keskustelun WWW:n käytettävyysnäkökohdista.
Keväällä 1999 laivalla oli esitelmöijiä mm. seuraavista paikoista: Valtion Pelastusopisto, SAS Institute, Kansanterveyslaitos ja Metsä-Serla. Seppo Mustonen kertoi tuolloin Survon kuulumisista otsikolla Somia uusia rakenteita varsinkin osaaville.