Survo-Käyttäjäyhdistys ry

    Ratkaista    
  Unelma      
        Ongelmia
Suuri        
      Vaikeita  

Survo-Käyttäjäyhdistys on toiminut vuodesta 1989 Survo-ohjelmiston käyttäjien, kehittäjien ja markkinoijien yhdyssiteenä.

Toiminta

Yhdistys järjestää seminaareja, joissa Survon ystävät voivat tutustua toisiinsa sekä Survon uusiin (ja vähän vanhempiinkin) piirteisiin.

Survo-keskustelu

Survon sivuilla on vuodesta 2001 lähtien ollut mahdollista keskustella käyttäjien ja kehittäjien kesken Survoon liittyvistä asioista. Keväästä 2013 lähtien keskustelua on käyty uudella alustalla. Vanhan systeemin arvokkaat viestit (2001-2013) on huolellisesti arkistoitu, ja niistä voi hakea innoitusta vaikkapa Googlella.

Survo-seminaarit

Ajankohtaisten Survo-aiheiden parissa viihdyttiin 2000-luvun alkupuolelta lähtien (syksyisin ja keväisin), yleensä parin viikon välein, Helsingin yliopiston psykologian tiloissa Siltavuorenpenkereellä pidetyissä seminaareissa. Tämä mukava perinne päättyi, kun psykologia muutti Meilahden kampukselle 2010-luvun lopulla.

Seminaari on jatkanut Tilastollisen tietojenkäsittelyn seminaarin pitkää perinnettä, joka alkoi jo 1980-luvulla, yhtä matkaa interaktiivisen Survon kehitysaskelien kanssa. Kaikki aiheista kiinnostuneet ovat aina olleet tervetulleita! Tilaisuuksista tiedotetaan Survon keskusteluryhmässä.

Lukuvuoden 2020-2021 aikana koronakriisi kirkasti ajatuksen virtuaaliseminaareista. Sellaisista oli silloin tällöin puhuttu, mutta erilaiset esteet tulivat aina väliin. Kun tekniikka oli kehittynyt riittävälle tasolle ja sen käytöstä oli koronan myötä tullut arkipäivää lähes kaikille, siirtyminen verkon varaan oli lopulta helppoa.

Ensimmäinen kokonaan virtuaalinen Survo-seminaari pidettiin 16.3.2020 (sattumoisin samana päivänä, kun Suomen hallitus julisti poikkeusolot!), jolloin Reijo Sund alusti Survo R -aiheista Skypen varassa. Sitä ennen (jo vuosia aiemmin) pidettiin (nykytermein) hybridiseminaareja, kun Reijo osallistui Skype-yhteydellä Siltavuorenpenkereen seminaareihin Kanadasta.

Survo-risteily

Yhdistyksen kautta aikojen mittavimmaksi perinteeksi on muodostunut keväinen kahden päivän (ja yön) mittainen Survo-risteily: laivaseminaari Helsinki-Tukholma-Helsinki -reitillä. Samassa yhteydessä on myös ollut tapana pitää yhdistyksen vuosikokous. Tämä perinne alkoi vuonna 1990 ja se kesti yhtäjaksoisesti 30 vuotta. Vasta koronakriisi vuonna 2020 pysäytti perinteen - ehkä lopullisesti (kyseistä laivareittiä ei avattu käyttöön vielä seuraavanakaan keväänä koronakriisin jatkumisen vuoksi, ja yhdistyksen hallitus päätti vuonna 2021 siirtyä myös vuosikokousseminaarin osalta virtuaalitoteutukseen).

Vuosina 1990-2019, kun vielä risteilimme, niin jo ennen kuin laiva irtosi laiturista, alkoi aina erittäin mielenkiintoinen paketti esityksiä ja keskusteluja, joiden yhteisenä tekijänä oli Survo. Koosteita viime vuosien seilailuista on tallella!

Ensimmäisen koronakevään peruuntunut vuosikokousseminaari korvattiin pelkällä virtuaalisesti pidetyllä vuosikokouksella 28.9.2020, mutta jo seuraava vuosikokous, joka pidettiin 10.6.2021, laajennettiin seminaariksi, johon osallistuivat aktiivijäsenten lisäksi Seppo Mustonen ja Reijo Sund.

Zoom-vetoisista seminaareista päätettiin samantien luoda uusi tapa toteuttaa yhdistyksen päätehtävää (jäsenten välisenä yhdyssiteenä toimimista) heti syksystä 2021 alkaen. Pysy kanavalla ja liity yhdistykseen: kuulet seminaareista ensimmäisenä ja saat linkin, jolla pääset mukaan (linkkejä ei jaeta avoimilla sivuilla).

Survo-tut ideat

Vuosina 1991-2000 yhdistys julkaisi SURVO.TUT-nimistä jäsenlehteä, jossa oli mm. järjettömän hyviä juttuja maailman turuilta, jäsenkyselyjä ja niiden analyyseja, Survo-sovellusten esittelyjä laidasta laitaan sekä Survon kehityskuvioiden uusimpia kuulumisia. Lehden liitteeksi ehti myös vakiintua SURVOTUT-levyke, josta löytyi mm. käyttäjien tekemiä sukroja ym. mukavaa.

Vuonna 2011 kaikki SURVO.TUT-lehdet skannattiin, ja ne ovat siitä asti olleet luettavissa verkossa. Kannattaa tutustua (tai palautella mieliin)!

Paperilehden vetovoima väheni jo 2000-luvun alussa, ja sen julkaiseminen lopetettiin, kun Survon kotisivut ja keskusteluryhmä (alkuperäinen, 2001 käyttöön otettu) tarjosivat nopeammat tavat jakaa Survo-aiheisia ajatuksia ja kokemuksia.

Lehden viimeinen numero, joka ilmestyi keväällä 2000, sisälsi laajan katsauksen Survon tuloillaan olleeseen Windows-versioon (SURVO MM), jonka kehitys oli siinä vaiheessa vasta aluillaan. Mukana seuranneella levykkeellä oli jopa alustava koeversio kaikkien kiinnostuneiden kokeiltavaksi.

Muista jutuista mainittakoon Simo Puntasen matkakertomus maailman turuilta, sihteerin jatkokertomus Järjenvastaista (osa 2/398) sekä yhdistyksen aiemman puheenjohtajan Maija Poluksen ideoima Survo-kysely. Liitelevykkeeltä löytyi lisäksi demoversio helsinkiläisen Sling In -ravintolan (1999-2016) Survo-pohjaisesta drinkkisovelluksesta ja paljon muuta.

Vuonna 2001 lehteä ei maltettu tehdä, kun SURVO MM:n kehitys meni kokoajan vauhdilla eteenpäin - se mikä oli keväällä uutta, tuntui jo syksyllä vanhalta. Uusia asioitakin totuttiin kommunikoimaan helpommin ja nopeammin Survon verkkosivujen, erityisesti keskusteluryhmän kautta. Alettiin vähitellen pohtia, onko lehti enää lainkaan tarpeen. Yksi vaihtoehto olisi ollut tehdä verkkolehteä esim. PDF-muodossa. Sehän olisi sujunut Survolla mukavasti, tehtiinhän lehteä muutenkin Survolla. (Silloin ei vielä eletty mobiililaitteiden aikaa, joten PDF oli suosittu muoto verkkolehdissä.)

Hallitus päättikin kevään 2002 lopussa, että SURVO.TUT-lehteä aletaan julkaista vastaisuudessa mahdollisimman yksinkertaisena verkkojulkaisuna yhdistyksen verkkosivujen yhteydessä. Toimitussihteeriksi valittiin Marjut Schreck ja tekniseksi sihteeriksi Kimmo Vehkalahti, joka velvoitettiin laatimaan alustava versio ensimmäisestä numerosta kommentoitavaksi. Juttuaihioita pyydettiin lähettämään toimitussihteerille.

Toimitussihteeri ja tekninen sihteeri havaitsivat keväällä 2003, että aktiviteettia lehden tekoon ei tuntunut löytyvän, mutta asia pidettiin auki, mikäli kiinnostuneita henkilöitä ilmaantuisi. Asiaan palattiin keväällä 2004, ja hallitus aikoi alkaa ajaa asiaa, sillä kiinnostusta verkkolehteen oli jatkuvasti.

Samoihin aikoihin keskusteltiin useinkin siitä, mikä olisi kätevin tapa jakaa tiedostoja Survon käyttäjien kesken, toisin sanoen mikä korvaisi SURVOTUT-levykkeet. (Alkuperäinen keskusteluryhmä, joka oli silloisen Soneran toteuttama, ei mahdollistanut tiedostojen jakamista.) Asia jäi monesti ideatasolle. Jonkinlainen yritys oli vinkkisivu.

Survo-vinkit

Vuoden 2011 Survo-risteilyllä päätettiin aikaansaada yksinkertainen alusta sukrojen, toimituskenttien, kuvapohjien, kikkojen, niksien yms. jakamiseen Survon käyttäjien kesken. Alustana toimi pari vuotta (lopulta aika huonosti) erillinen vinkkisivu.

Sivulla oli ohjeet, miten yhdistyksen jäsenet voivat saada vinkkejään esille, mutta kovin moni ei tätä käyttänyt eikä se ollut muutenkaan järin kätevää. Parempia keinoja kaivattiin, ja lopulta myös saatiin, kun uusi Survo-keskusteluryhmä avattiin.

Vuonna 2013 avattu uusi Survo-keskusteluryhmä korvasi edellä mainitun vinkkisivun, koska sinne kirjoitettuihin viesteihin voi helposti liittää myös tiedostoja. Rekisteröidy ja tule mukaan keskustelemaan! (Lukea voit rekisteröitymättäkin.)

Hallitus

Yhdistyksen hallituksen kooksi on vakiintunut viisi henkilöä, joista yksi toimii sihteerinä ja yksi puheenjohtajana. Puheenjohtajan ja sihteerin valitsee hallitus keskuudestaan. Vuosikokouksessa 2021 hallitukseen valittiin Petri Palmu, Eino Uotila, Maria Valaste, Juha Valtonen ja Kimmo Vehkalahti.

Yhdistyksen vuosittainen jäsenmaksu on 20 euroa henkilöjäseneltä, 5 euroa opiskelijajäseneltä ja 130 euroa yhteisöjäseneltä. Liity jäseneksi! Lähetä yhteystietosi ry:n puheenjohtajalle (kimmo.vehkalahti'at'helsinki.fi), niin kerromme sinulle lisää ja lähetämme laskun (jos päätät liittyä mukaan). Jäsenenä pääset mukaan virtuaaliseminaareihimme (osallistumislinkkejä ei jaeta Survo-keskusteluryhmässä eikä muilla julkisilla alustoilla).


Linkkejä Survon sivuille:

Etusivu  |  Keskustelu