Käyttöympäristö tekstin ja numeerisen tiedon luovaan käsittelyyn

SURVO MM
Etusivu  |  Keskustelu  |  Uutuudet  |  Download  |  Flash

Survo-käyttäjien kokemuksia

Pauli Posti, Post-In Oy:

Henkilöarvioinnin, rekrytoinnin ym. konsultointi

Aluksi.

Olen ammatiltani psykologi, ja vasta ns. iltaruskon miehenä Survoon tutustunut. Kirjoitan lähinnä sellaisille, joita Survo ei vielä sinuttele. Olen toiminut henkilöarvioinnin, esimiestyön kehittämisen ja rekrytoinnin (henkilö- ja opiskelijavalintojen) konsulttina, sekä ollut kehittämässä po. aiheisiin liittyviä mittausmenetelmiä. Edustan ns. 'meehliläistä' traditiota (P.E. Meehl), minkä mukaan kaikkien psykologien olisi hyvä muistaa, että "Allways, we might as well face it, the shadow of the statistician hovers in the background; allways the actuary will have the final word" (1954 !!). Tästä syystä erilaisten tilasto-ohjelmien käyttö ei ole jäänyt aivan vieraaksi. Cronbachin alfaa olen tuijottanut kuin 'yökkö aurinkoon', tosin välillä ihmetellen sen 'kummallista käyttäytymistä', mutta eihän se petä tutkijaa!

Sitten.

1990-luvun puolivälistä alkaen sain mahdollisuuden osallistua Lauri Tarkkosen menetelmäseminaareihin. Niissä hän ystävällisesti kertoi Survosta ja demonstroi sen käyttöä datan kiusaamisessa. Mieleen jäi lause 'kokeile vaikka STAT-komentoa, niin saat jotain tolkkua datastasi'. No, Survo tuli, muut menivät ja heräsin 'dogmaattisesta unesta'. Ei Survon käyttö minulle tuosta vaan auennut. Piti tehdä töitä. Piti opetella ajattelemaan esim. niin, että minä itse määrään analyysien näkökulman. Survo kyllä huolehtii lopusta ja huom! dokumentoi, kunhan muistan tallentaa tekeleeni. Sen kyllä oppii varsin nopeasti!

Nyt.

Muita ohjelmia en juuri käytä. Teen lähes kaiken Survolla. Mainitsen tässä yksityiskohtaisemmin Survon analyysipaketista vain faktorianalyysin. Sen tarjoaman graafisen rotaation toteutus on monelle kollegalle mahdoton käsittää, 'eihän niin saa enää nykyisin tehdä!'. Mittauksen reliabiliteetin ilmaisemiseen käytän Lauri T:n GRC:tä (General Coefficient of Reliability). Lisäksi siihen liittyvien Kimmo Vehkalahden demojen välityksellä on aina saatavissa esim. arvo mittauksen keskivirheelle. Ja saahan sen Cronbachin alfankin, jos niin haluaa. Joskus on jopa pakko, kun muu ei kelpaa.

Lopuksi.

Käytän aktiivisesti Survon erinomaista kyselyjärjestelmää. Lisäksi luen keskustelupalstaa. Minusta se on korvaamaton. Olen itsekin kysellyt apua. Ensin epäilin, ovatko minun ongelmani tarpeeksi 'hienoja ja tieteellisesti tärkeitä'. Sitten päätin, että kysymisen kynnys ylittyy, kun asia on minulle tärkeä. Aina on vastattu. Olen myös mahdollisuuksien mukaan osallistunut Survo-seminaareihin. Ne ovat olleet paitsi informatiivisia myös hauskoja. Arvelen (optimistisesti) käyttäväni Survon kapasiteetista noin 10%, mutta Survo käyttää minun kapasiteetistani 100%. Niin on hyvä, sillä voin edelleen surffailla Survossa Serendipityn veljesten hengessä eli monasti Survosta löytää sellaista, mitä ei etsikään!

Pauli Posti
Post-In Oy

Etusivu  |  Keskustelu  |  Uutuudet  |  Download  |  Flash
Copyright © Survo Systems 2001-2008. All rights reserved.
Updated 2009-04-02 by webmaster'at'survo.fi.
Best viewed with any browser.