Survo-ristikkojen ratkaisua vaihtomenetelmällä

Tuoreempi versio, jolla voi ratkaista Survo-ristikoita myös kuvallisina palapeleinä löytyy täältä.

Ratkaise ristikko vaihtamalla kerrallaan aina kahden luvun paikat.

Tavoitteena on saada lukujen vaihdoilla lasketut summat (keltaisella pohjalla) täsmäämään oikeisiin summiin (valkoisella pohjalla).

Näpäytä hiirellä ensimmäistä lukua, jollon vastaava ruutu maalautuu vihreäksi ja sitten toista ruutua, joka maalautuu punaiseksi. Silloin luvut vaihtavat paikkojaan.

Voit aloittaa tehtävän uudelleen alusta näpäyttämällä oikeassa alakulmassa olevaa pientä sinistä neliötä.

Uuden tehtävän saat näpäyttämällä oikeassa alakulmassa olevaa pientä punaista ruutua.

Näpäyttämällä oikeassa yläkulmassa sijaitsevaa keltaista ruutua saat esille oikeaan laitaan valintaruudukot, joilla muutat pelilaudan kokoa (3x4,3x5,4x4 tai 4x5) ja tehtävän vaikeustetta tarvittavien vaihtojen suurimman lukumäärän (2,3,4,5) suhteen. Keltaisen ruudun uusi näpäytys poistaa valintaruudukot.

Oikeiden siirtojen löytäminen ei ole aina helppoa varsinkin, jos vaihtoja tarvitaan enemmän kuin kaksi. Pelaamista pääsee harjoittelemaan antamalla ohjelman näyttää tarvittavat siirrot. Ne saa näkyville näpäyttämällä hiirellä hyvin läheltä pelilaudan vasenta yläkulmaa. Uudella vastaavalla näpäytyksellä vihjeet poistuvat. Vihjeitä ei kuitenkaan näytetä sellaisille peleille, joiden tunnus (näkyy oikeassa alakulmassa) päättyy parilliseen numeroon.

Pelin tunnuksen ohjelma valitsee automaattisesti. Se on muotoa mns-N, missä mn tarkoittaa pelilaudan kokoa mxn, s tarvittavien vaihtojen enimmäismäärää ja N on kokonaisluku.

Pelaaja voi myös itse valita (esim. aikaisemman kiinnostavan) pelin tunnuksen kirjoittamalla sen numeronäppäimin ja painamalla sitten ENTER-nappia.

Näppäimistöllä voi antaa vielä useammanlaatuisia tehtäviä. Esim. tunnuksella -554-222111 saa ratkaistavaksi 5x5-ristikon neljällä vaihdolla. Tunnuksen alusssa oleva miinusmerkki poistaa summarivit ja -sarakkeet.

Tällä tavalla saa ratkaistavaksi muotoa 2xn, 3xn, 4xn, 5xn ja 6xn olevia Survo-ristikkoja arvoilla n=3,4,5,6,7,8 ja vaihtojen määrä voi olla kahdesta yhdeksään.

Lisätietoja Survo-ristikoista

Copyright © Survo Systems 2001-2008. All rights reserved.