Pääsiäinen on aina sunnuntaina

Tältä sivulta voi ladata zip-paketin, joka sisältää  Musteen  tai  Survon  toimituskentän täynnä työkaavioita ynnä muuta täydentävää materiaalia jatkoksi Solmu-lehdessä 2/2012 julkaistavalle Kimmo Vehkalahden kirjoitukselle Pääsiäinen on aina sunnuntaina.

Ottamalla käyttöön  Musteen  (sivulta www.survo.fi/muste) voi toistaa kaikki jutussa esitetyt datan käsittelyt, piirtää siinä esintyvän kuvan tai vaikka laajentaa jutussa tehtyjä kokeiluja vielä kauemmas historiaan tai tulevaisuuteen.

Ohjeet

  • Lataa tästä zip-paketti jatkot.zip
  • Pura se johonkin hakemistoon (kansioon)
  • Käynnistä  Muste  tai  Survo 
  • Siirry ao. hakemistoon CD-komennolla
  • Lataa toimituskenttä komennolla LOAD JUHLAT

Täydennys (25.6.2012)

Pari kuukautta lehden ilmestymisen jälkeen Jyri Mustajoki lähetti minulle viestiä sangen erikoisesta episodista, jota en ollut havainnut juttua kirjoittaessani. Episodi liittyy gregoriaanisen kalenterin käyttöönottoon, ja sillä on mielenkiintoisia yhteyksiä Suomen historiaan sekä Ruotsin että Venäjän vallan aikana. Asiaan voi tutustua parhaiten Heikki Ojan mainiosta Aikakirjasta, sivuilta 44-46 (ao. kohdan otsikko on "Parannettu kalenteri").

Tällä erikoisella episodilla oli 1800-luvun pääsiäisten ajankohtiin tiettyjä vaikutuksia, joita en ole huomioinut laskelmissani. Jätän niiden tekemisen pieneksi "historialliseksi" harjoitustehtäväksi. Kiitokset Jyrille huomautuksesta!

Sivu on päivitetty 25.6.2012.