Survo-aiheisia erikoiskursseja

Tälle sivulle on koottu tietoja Survoa koskevista erikoiskursseista, joita prof. S.Mustonen on pitänyt Helsingin yliopiston tilastotieteen laitoksella. Viimeisimmät tiedot on sijoitettu listan alkuun. Aiempien vuosien kurssien sisällöt saattavat olla hyödyksi Survon kehityksestä ja historiasta kiinnostuneille.

Kurssikuvausten yhteyteen on lisätty linkkejä tilastollisen tietojenkäsittelyn seminaarin kyseisten ajankohtien ohjelmiin sekä linkkejä muille kurssien aiheita käsitteleville sivuille.

Alla lueteltujen kurssien lisäksi prof. Mustonen on useana vuonna pitänyt tilastollisten monimuuttujamenetelmien kurssin, jonka sivuilta löytyvät mm. Survolla toteutettujen tenttien tehtävät.

Syksyllä 1998:
Todennäköisyyksien laskentaa
Syksyllä 1997:
Survo tutkijan työvälineenä
Syksyllä 1996:
Tilastollisten ohjelmien käyttöliittymät
Syksyllä 1995:
Tilastollisten menetelmien algoritmit
Syksyllä 1994:
Survo tehokäyttäjän työvälineenä
Syksyllä 1993:
Survon C-ohjelmointikurssi
Keväällä 1993:
Survo sovelluskehittimenä
Keväällä 1992:
Survon käyttömuodot
Syksyllä 1991:
Tilastollisten ohjelmien suunnittelu
Keväällä 1991:
Survo-sovellusten kurssi
Keväällä 1990:
SURVO 84C -ohjelmointikurssi

Todennäköisyyksien laskentaa

(syksyllä 1998)

Olen jonkin aikaa harkinnut yllämainitulla otsikolla varustetun 4 opintoviikon erikoiskurssin (aine-, syventävät ja jatko-opinnot) pitämistä. Kyseessä ei ole todennäköisyysteorian kurssi vaan oppijakso, jolla käsitellään konkreettisia, etupäässä kombinatoriikkaan ja diskreettiin todennäköisyyslaskentaan liittyviä ongelmia. Matemaatikon ja tilastotieteilijän ammattikuvaan kuuluvilla aloilla kohdataan tehtäviä, joissa ei riitä se, että tietää miten lasketaan vaan tulee todella osata laskea. On myös tärkeätä, että pystyy kohtuullisen nopeasti ja hyvin arvioimaan erilaisten tapahtumien todennäköisyyksiä. Ihmisen luontainen taito on tässä suhteessa erittäin heikko.

"Todennäköisyyksien laskemiselle" ei ole tarkoittamassani mielessä mitään yhtenäistä teoriaa vaan alaan kuuluva tietous koostuu erilaisista työkaluista (kuten generoivat funktiot) ja nokkelista tempuista, joita aikojen kuluessa on keksitty.

Erityisen kiinnostukseni kohteena ovat sellaiset tilanteet, joissa ongelman ratkaisua ei voi esittää "siistinä" lausekkeena vaan se joudutaan tekemään esim. algoritmisesti eli joko valmiin tai itse laadittavan tietokoneohjelman avulla.

Olen havainnut, että SURVO 98 tarjoaa aikaisempaa paremman kapasiteettinsa ansiosta mukavan alustan monien aiheeseen kuuluvien tehtävien käsittelylle. Olenkin ryhtynyt kehittelemään eräitä uusia toimintoja näihin tarkoituksiin.

Kirjallisuutta:
W.Feller: An Introduction to Probability Theory and Its Applications, Vol.I (1967)
M.F.Neuts: Algorithmic Probability (1995)
J.Riordan: An Introduction to Combinatorial Analysis (1958)
Reingold & al.: Combinatorial Algorithms (1977)

Kurssin luennot ja harjoitukset pidetään torstaisin klo 13.15-17 (klo 3:n tienoilla puolen tunnin tauko) tilastotieteen laitoksen mikroluokassa 17.9 - 3.12. Kurssi suoritetaan kurssin aikana sovittavalla harjoitustyöllä. Kurssin laajuus on 4 ov. ja sen kelpoisuudesta muuhun kuin tilastotieteen opintoihin tullaan sopimaan kurssin alkaessa. Kurssi ei edellytä muita esitietoja kuin todennäköisyyslaskennan hallintaa esim. tilastotieteen aineopintojen laajuudessa.

19.5.1998

Seppo Mustonen

Kurssin keskusteluryhmä: hy.opiskelu.tilasto.tn98

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1998
Kurssilistan alkuun

Survo tutkijan työvälineenä

(syksyllä 1997)

Kurssilla käydään läpi Survo-ohjelmiston vaativampia käyttötapoja. Tarkemmat aihealueet sovitaan kurssin alussa osanottajien kanssa. Ainakin seuraavia aiheita tullaan käsittelemään: Simulointikokeet ja niiden suunnittelu, Epälineaarinen regressioanalyysi ja suurimman uskottavuuden estimointi, Tutkimussovellusten rakentaminen Survon makrokielellä, Uuden 32-bittisen SURVO 98:n tarjoamat lisämahdollisuudet.

Kurssi on 4 opintoviikon laajuinen ja kelpaa tilastotieteen aine- ja syventäviin opintoihin (tilastollisen tietojenkäsittelyn opintosuunnalla) sekä erikseen sovittuna muihinkin tarkoituksiin. Kurssi suoritetaan harjoitustyöllä.

25.9 SURVO 98:n ohjelmointi
2.10 Ideoita Survon kehittämiseksi
9.10 Sukrokielen perusteet I
16.10 Sukrokielen perusteet II
23.10 Tutkimussovellusten rakentaminen sukrokielellä
6.11 Tietokantojen hallinta
13.11 Simulointikokeet ja niiden suunnittelu
20.11 Epälineaarinen regressioanalyysi ja suurimman uskottavuuden estimointi
27.11 Tutkimustulosten esittäminen ja julkaiseminen
4.12 Kvalitatiivinen tiedonhallinta ja analyysi (LIST-operaatiot)

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1997
Survon C-ohjelmointiopas
Sukro-opas
SURVO 98 - uusi 32-bittinen Survo
Kurssilistan alkuun

Tilastollisten ohjelmien käyttöliittymät

(syksyllä 1996)

Kurssilla esitellään, pohdiskellaan ja vertaillaan erilaisten tilastollisten ohjelmistojen käyttötapoja ja -liittymiä.

Kurssi on 4 opintoviikon laajuinen ja kelpaa tilastotieteen aine- ja syventäviin opintoihin (tilastollisen tietojenkäsittelyn opintosuunnalla) sekä erikseen sovittuna muihinkin tarkoituksiin. Kurssi suoritetaan harjoitustyöllä.

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1996
Kurssilistan alkuun

Tilastollisten menetelmien algoritmit

(syksyllä 1995)

Kurssilla esitellään tilastollisessa laskennassa ja tietojenkäsittelyssä esiin tulevia algoritmeja ja niiden käytännön sovelluksia. Menetelmiä havainnollistetaan C-kielisin funktioin erityisesti Survo-ohjelmiston yhteydessä.

Käsiteltäviä aiheita ovat mm.
laskentatarkkuus,
matriisilaskenta,
kombinatoriikka,
lajittelu,
satunnaislukujen ja jakaumien generointi,
tilastollisten mallien tutkiminen simuloimalla,
numeerinen optimointi,
askeltavat algoritmit,
menetelmien erityisongelmat.

Kurssi on 4 opintoviikon laajuinen ja kelpaa tilastotieteen aine- ja syventäviin opintoihin (tilastollisen tietojenkäsittelyn opintosuunnalla) sekä tietojenkäsittelytieteen cum laude-opintoihin valinnaisena kurssina. Kurssi suoritetaan harjoitustyöllä.

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1995
Kurssilistan alkuun

Survo tehokäyttäjän työvälineenä

(syksyllä 1994)

Kurssi on tarkoitettu Survon perustoiminnat hallitseville, jotka haluavat parantaa taitojaan eri käyttömuodoissa. Kurssi rakentuu useista erillisistä jaksoista, joita voi seurata mielenkiintonsa mukaan. Toimintojen esittelyn ohella on tarkoitus keskustella eri ratkaisu- ja työskentelytavoista myös osanottajien tuomien esimerkkien pohjalta.
     Kurssia voidaan myös käyttää 4 opintoviikon laajuisena erikoiskurssina tilastollisen tietojenkäsittelyn suuntautumisvaihtoehdossa. Suoritustavasta sovitaan kurssin aikana.

29.9 Toimituskentän yleinen hallinta, tekstien ja taulukkojen käsittely
6.10 Sukrojen käyttö ja laadinta
13.10 Sukrojen ohjelmointi
20.10 Havaintoaineistojen siirto Survoon ja suurten aineistojen käsittely
27.10 Editoriaalinen laskenta ja kosketuslaskenta
3.11 Matriisitulkki
10.11 Grafiikka
17.11 Julkaisujen teko
24.11 Tilastollisten ohjelmien teko sukroina
1.12 ESTIMATE-operaatio ja muita vaativampia tilastollisia toimintoja
8.12 Survon laajentaminen eri keinoin

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1994
Sukro-opas
Kurssilistan alkuun

Survon C-ohjelmointikurssi

(syksyllä 1993)

SURVO 84C on ohjelmoitu kokonaisuudessaan C-kielellä. Se on myös täysin avoin järjestelmä siinä mielessä, että kuka tahansa voi laajentaa Survoa omilla uusilla C-kielisillä ohjelmamoduleilla. Tätä varten on vapaasti saatavilla kaikki tarpeelliset työkalut Survon C-ohjelmakirjaston muodossa.

Kurssin tarkoituksena on esitellä Survon rakenne C-ohjelmoijan kannalta ja em. työkalut niin että kurssin suorittaneet pystyvät ohjelmoimaan Survoon esim. uusia tilastollisia menetelmiä.

Kurssin aikana tullaan keskustelemaan myös Survon yleisestä jatkokehityksestä. Harkittavana on esim. rinnakkaisversion laatiminen nykyiselle MS-DOS-versiolle johonkin uuteen käyttöympäristöön. Mikäli keskustelut sujuvat myönteisissä merkeissä, on tarkoitus koota tutkimusryhmä jatkohankkeiden käytännön toteuttamista varten.

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1993
Tietoisku Survosta ja sen tulevaisuudesta
Survon C-ohjelmointiopas
Kurssilistan alkuun

Survo sovelluskehittimenä

(keväällä 1993)

Kurssilla käsitellään Survon kehittyneempiä käyttötapoja. Päähuomio kohdistetaan Survon oman makrokielen (sukrojen) mahdollisuuksiin esim. asiantuntijasovellusten ja opetusohjelmien laadinnassa. Kurssin aikana on tarkoitus rakentaa ratkaisuja myös osanottajien ehdottamista aiheista.

Kurssi pidetään kevätlukukaudella 1993 tilastotieteen laitoksen mikroluokassa torstaisin klo 13-17. Kurssi alkaa 21.1.93, jolloin on tarkoitus sopia tarkemmasta ohjelmasta. Tarvittaessa opetetaan mm. sukrokielen yleiset rakenteet.

Kurssi kelpaa erikoiskurssiksi tilastollisen tietojenkäsittelyn suuntautumisvaihtoehdossa. Suoritus tapahtuu erikseen sovittavalla harjoitustyöllä.

Linkkejä:
Seminaariohjelma keväällä 1993
Sukro-opas
Kurssilistan alkuun

Survon käyttömuodot

(keväällä 1992)

Kurssi muodostuu erillisistä 4 tunnin tilaisuuksista, jotka pidetään kevätlukukaudella 1992 tilastotieteen laitoksen mikroluokassa torstaisin klo 13-17.

Kurssi ei ole peruskurssi vaan se on tarkoitettu aktiivisille Survon käyttäjille, jotka haluavat syventää tietojaan ja taitojaan. Kurssilla esitellään aiheittain vaativampia käyttötapoja ja keskustellaan kehittämismahdollisuuksista.

Kurssi kelpaa erikoiskurssiksi tilastollisen tietojenkäsittelyn suuntautumisvaihtoehdossa. Suoritus tapahtuu erikseen sovittavalla harjoitustyöllä.

23.1 Tekstinkäsittely
30.1 Taulukkojen hallinta toimituskentässä
13.2 Editoriaalinen ja kosketuslaskenta
20.2 Matriisilaskenta
5.3 Tietokantojen hallinta
12.3 Muuttujamuunnokset
26.3 Tilastolliset perusmenetelmät
2.4 Regressioanalyysi
9.4 Monimuuttujamenetelmät
23.4 Grafiikka
7.5 Julkaisujen teko
14.5 Sukrot

Linkkejä:
Seminaariohjelma keväällä 1992
Sukro-opas
Kurssilistan alkuun

Tilastollisten ohjelmien suunnittelu

(syksyllä 1991)

Linkkejä:
Seminaariohjelma syksyllä 1991
Kurssilistan alkuun

Survo-sovellusten kurssi

(keväällä 1991)

Kurssi jakautuu neljään jaksoon, joista kutakin voi seurata erikseen. Jokaisen jakson aluksi esitellään aiheeseen liittyvät perustiedot ja osanottajilla on tilaisuus kuvata omia ongelmatilanteitaan. Jatkotunneilla käsitellään ko. ongelmia yksityiskohtaisemmin.

Asiantuntijasovellukset sukroina
11.2, 14.2, 18.2
Tilastollisten operaatioiden jalostaminen sukroilla
21.2 Yleisesittely
25.2 Ongelmien esittely
28.2 (Seminaari: Survon opettaminen ja Survo muiden asioiden opetuksessa)
Muut tilaisuudet: 4.3, 7.3, 11.3, 14.3
Grafiikka, julkaisujen teko
18.3 Yleisesittely
21.3 Ongelmien esittely
Muut tilaisuudet: 25.3, 4.4, 8.4, 11.4, 15.4
Opetusohjelmien laadinta
18.4 Yleisesittely
22.4 Ongelmien esittely
Muut tilaisuudet: 25.4, 29.4, 2.5, 6.5, 9.5

Linkkejä:
Seminaariohjelma keväällä 1991
Sukro-opas
Kurssilistan alkuun

SURVO 84C -ohjelmointikurssi

(keväällä 1990)

Kurssi pidetään torstaisin klo 13-16 tilastotieteen mikroluokassa.

Kurssin alkuvaiheessa käsitellään Survon omalla sukrokielellä tapahtuvaa ohjelmointia ja käyttäjäsovellusten tekoa. Loppupuolella tarkastellaan C-kielisten Survo-modulien laadintaa.

Linkkejä:
Seminaariohjelma keväällä 1990
Survon C-ohjelmointiopas
Sukro-opas
Kurssilistan alkuun